Mikulás Kupa

December 4-én Székelyudvarhelyen a városi sportcsarnokban került megrendezésre a Székelyföldi Kézilabda Akadémia által megrendezett „Mikulás Kupa”. Iskolánkat közel 60 diák képviselte ezen a tornán. Simon Géza Áron tanár úr által irányított fiúk két korosztályban  voltak érdekeltek, a nagyobbak az ifi. IV, a kisebbek az ifi. V korosztályokban versenyeztek. A lányok Lázár Zsolt tanár úr vezetésével, szintén két korosztályban játszottak, a nagyobbak az ifi V-ös, a legkisebbek az ifi. VI-os (2011-2012-ben született) korosztályokban mérték össze tudásukat.

A mérkőzések nagyon sportszerű hangulatban zajlottak, a turné vége előtt a Mikulás is beköszöntött és minden gyerek ajándékot kapott. A kupa közös fotózással ért véget.

Lázár Zsolt

Handbal feminin / Lány kézilabda

November 28.-án csütörtökön iskolánk II., III. és IV. osztályos tanulói Farkaslakán vendégszerepeltek Orbán Csilla testnevelő tanárnő meghívására. A több mint két órán át tartó barátságos mérkőzésen mindenki lehetőséget kapott, közel 60 kislány lépett pályára. A mérkőzést követően, a lányok édességet és oklevelet kaptak.

Lázár Zsolt

Aranytoll

A mese világában a csoda természetes dolog, a földi élet törvényei nem érvényesek, és a világ hibáit ki lehet javítani – következésképpen egy jobb világot épít az, aki naponta elolvas egy mesét, vagy akár meseírói tehetséggel bír.

         A Pertinax Egyesület XVI. alkalommal hirdette meg meseíró versenyét IV. osztályos tanulók számára, Aranytoll – F. Diósszilágyi Ibolya emlékverseny címmel.

A verseny célja a tanulók nyelvi készségének, szókincsének, kreativitásának, kommunikációs készségének fejlesztése.

         A megyei fordulóra megírt meséket Nagyváradra küldtük be, ahol a pedagógusokból és írókból álló zsűri a beküldött 400 pályamunkából 31 mesét választott ki.

         A kiválasztott mesék írói meghívást kaptak a határon átívelő döntőre. Iskolánkból Bedő Noémi, IV.A , Tordai Jázmin, IV.B osztályos tanulók vettek részt a hétvégén Nagyváradon a határon átívelő döntőn.

         Lelkesen indultunk útra, első délután a versenyzők bemutatkozására került sor. Második nap reggelén a tanulók neki láttak a meseszövésnek, majd társas játékok, gyermekjátékok tanulása, ének-, és tánctanulás, városnézés tette színesebbé ottlétünket.

         A díjkiosztó gálán, a díjazottak mellett, minden versenyzőt ajándékokkal jutalmaztak meg.

         Szép emlékekkel, új barátságokat kialakítva tértünk haza.

Berei Enikő tanítónő

A Föld az, ami közös bennünk

November 23.-án sikeresen lejárt az Élet a Földön biológia-földrajz vetélkedő második, egyben utolsó szakasza, ahol a 14 csapat közt iskolánk is képviseltette magát. Iskolánk csapata Nagy Csenge és Derzsi Zsanett-Katalin 77 pontszámmal a 8. helyen végzett. Gratulálunk nekik eredményeikhez és kitartó munkájukhoz!

A lezajlott versenyről az UH.RO hírportálon lehet olvasni, itt:

http://www.orbanbalazs.ro/index.php/8-fooldal/122-elet-a-foldon-biologia-foldrajz-vetelkedo 

 https://uh.ro/a-refisek-lenyomtak-az-egesz-megyet/

Hatos Anna

Concursul județean "Pe urmele lui Orbán Balázs" / Orbán Balázs nyomdokain megyei verseny

     Várak és legendák versenypályázat eredményei

Kisiskolásaink dicséretes eredményeket értek el a Székelyudvarhelyen szervezett Orbán Balázs nyomdokain című projekt megyei szakaszán. Idén, Várak és legendák megismerése volt a cél, ebben a témában készíthettek power pointos bemutatókat a negyedikesek, rajzolhattak, alkothattak a kisebbek. Gratulálunk minden pályázónak, büszkék vagyunk az elért eredményekre!

Képzőművészeti alkotások:

 I.helyezés: Lörinczi Panni (E.B), Balogh Boglárka (III.B)

 II.helyezés: Hegyi Bence, Hegyi Renáta (II.A)

 III.helyezés: Dragomirescu Dominik (I.A), El-Shobaki Amira, Vári Sándor (III.A)

 Különdíj: Szurkos László (E.A), Derzsi Hajnalka (II.B)

Power pointos bemutatók:

II.helyezés: Pujkon Anita (IV.A)

Különdíj: Major Attila (IV.B)

Karda Margit

Concursul național de ortografie "Fürkész" / Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi verseny

 

Péntek délután a székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskolában szervezték meg a Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi versenyt a II-IV. osztályos diákok számára.

         A verseny céljai között szerepel az anyanyelvhasználat tudatos fejlesztése; a megfelelő íráskészséget tükröző, rendezett, olvasható írás használatára való ösztönzés; a helyesírási képességek fejlesztése; szólások, közmondások használata, illetve ezek beépítése az egyéni szókincsbe; tartalmas szórakozás a nyelvi játékok és betűrejtvények segítségével.

         A verseny körzeti szakaszán 33 tanuló vett részt iskolánkból.

         Továbbjutók:

Szurkos Máté, II.A

Fodor Szilárd, II.A

Szabó Adrienn, III.A

Vári Tamara, III.A

Gyarmathy Dóra, III.A

Györfi Tamás-Zoltán, IV.B

Bokor Balázs, IV.B

         Gratulálunk, és sok sikert kívánunk a megyei fordulóra is!

                                                                                          Berei Enikő tanítónő

 

Concursul de desene "Elek apó csodálatos meséi"

A X. Székelyföld Napok eseménysorozata részeként a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ rajzpályázatot hirdetett a Maros-, Kovászna- és Hargita megyei I–VIII. osztályos tanulóknak Elek apó csodálatos meséi címmel. A közel 800 rajzból kiválasztották a három kategória 100 legjobbját, és kiállították a gyergyószárhegyi sportcsarnokban. A kiállításmegnyitóra és díjátadó ünnepségre 2019. október 18–án került sor.
Az elemi osztályosok kategóriájában Biró Dóra III. B osztályos tanuló rajzát I. díjjal jutalmazták, Balogh Boglárka III. B osztályos tanuló rajza dicséretben részesült. 
Dénes Anita, V. B osztályos tanuló II. helyezést ért el az V-VI. osztályosok kategóriájában.
Balázs Boróka (IV.A), Csoma László (II.A), Szabó Adrienn (III. A) tanulók munkái szintén kiállításra kerültek a legjobb 100 rajz között.

Kakucsi Annamária tanítónő

Mesék szárnyán

Az őszi versenyek sorába tartozik a Mesék szárnyán elnevezésű, több fordulóból álló szövegértő verseny.

A Petőfi Sándor Általános Iskola III.B, IV.A és IV.B osztályos tanulói vettek részt ezen a versenyen, Székelyudvarhelyen, hét csapatba szerveződve. A tanulók érdekes feladatok megoldása révén ismerkedtek Szőcs Margit meséivel. Az eredményhirdetés örömérzéssel töltött el, mivel iskolánkból öt csapat jutott tovább a következő fordulóba.

A benevező 56 csapatból a IV.B osztály Méhecskék csapata bizonyult a legügyesebbnek, hisz az első helyen végeztek. Csapattagok: Boldizsár Renáta, Fodor Roland, Major Attila, Tordai Jázmin

Gratulálunk mindnyájuknak és jó felkészülést, sok sikert kívánunk a második fordulóra is.

Berei Enikő

tanítónő

Fazekas Mihály: Lúdas Matyi

 

“Egy szent célom volt: nemesen, emberségesen gondolkodó művelt magyarokká nevelni titeket.”

Benedek Elek

Pénteken a fenti jelmondattal indult a XVII. Gyermekszínjátszó Találkozó Alsóboldogfalván. A IV. B osztályosok Gágogók csapata Fazekas Mihály Lúdas Matyi című művét vitték színpadra dramatikus játék formájában.

A mű mulatságos cselekménysorozata, a parasztlegény küzdelme a gőgösen ostoba földesúrral szemben elnyerte a nézőközönség és a zsűri tetszését, így II. helyezést ítéltek a csapatnak.

Ugyanakkor két szereplői különdíjat is kaptunk:

Balázs Dávid, a büszke, kapzsi földesúr- Döbrögi alakításáért,

Major Attila, a furfangos, leleményes libapásztorfiú- Matyi szerepéért.

         Mesékkel átitatott lélekkel és örömérzéssel tértünk haza.

Berei Enikő,

                                                                                                      tanítónő

 

Concurs de povestire / Mesemondó verseny

Szász Sarolt ( IV. A) és Mátéffy Anna (V. C) képviselte iskolánkat a szentábrahámi Benedek Elek Általános Iskola által 25. alkalommal megszervezett mesemondó versenyen. Szász Sarolt II.helyezést ért el a versenyen. Gratulálunk

Kacsó Anna

Hírek, események

Nincsenek események

Eseménynaptár

Január 2020
V H K Sz Cs P Szo
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Keresés

Névnap

2020. január 18. szombat
Piroska
A Nap kel 07:31-kor,
nyugszik 16:31-kor.

Holnap
Sára, Márió
napja lesz.

SFbBox by website

Statisztika

6299583
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ez a hónap
Múlt hónap
Összesen
3322
11833
72082
77759
189877
302104
6299583

Előrejelzés
15528

1.56%
3.74%
1.38%
0.20%
0.12%
93.00%
Online (15 minutes ago):119
119 guests
no members

IP:35.175.201.14
София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3