Im memoriam Mihai Eminescu

In memoriam Mihai Eminescu - respect de Ziua Culturii Naționale și împlinirea a 169 de ani de la nașterea lui Mihai Emiescu, „Luceafărul poeziei românești”   - elevii și profesorii de română din Școala Gimnazială Petőfi Sándor Cristuru Secuiesc au sărbătorit prin diferite  activități specifice: prezentări ppt despre viața poetului, recitarea unor poezii îndrăgite în limbile română și maghiară, realizarea unor desene, planșe.

Profesori coordonatori: Páll Emese și Fekete Erika

 

Mihai Eminescu születésének 169. évfordulóján, a román Nemzeti Kultúra Napján iskolánk diákjai és román szakos tanárai különböző tevékenységekkel tisztelegtek: ppt bemutatókkal a költő életéről, kedvenc versek szavalásával román és magyar nyelven, rajzok készítésével tettük emlékezetessé ezt a napot.

Páll Emese és Fekete Erika román tanárok

Adventi viselkedés hete

A Petőfi Sándor Általános Iskola, a Diáktanács és a Református Egyházközség idén is karácsonyra készülve megszervezte az Adventi viselkedés hete rendezvényt. Célja, hogy figyeljünk oda egymásra, a kis dolgok is sokat jelentenek. A köszönés, a kérlek szépen, köszönöm kifejezéseket használva tegyük értékesebbé beszélgetéseinket. Egy postaládát helyeztünk el, és karácsonyi jókívánságokat küldhettek a gyerekek egymásnak és tanáraiknak, amit a Diáktanács tagjai kézbesítettek. Szerda reggelre gyümölcsöt és édességet hoztak iskolánk tanulói adományként. Az összegyűlt finomságokból a helyi sürgősségi osztály dolgozóinak vittünk, megköszönve munkájukat, valamint a VIII. B. osztály a fogyatékos gyermekeket látogatta meg, ajándékozta meg. Az osztályfőnökük Fekete Erika tanárnő, Fülöp-Pál Éva tanárnő és Antal Zoltán tiszteletes úr irányításával egy kis műsort mutattak be, örömet csalva gyermekarcokra. Az adventi várakozás, a karácsonyra készülés, az elmúlt hét eseményei újra és újra elolvastatják velünk Juhász Gyula Karácsony felé című versét:

Szép Tündérország támad föl szívemben 
Ilyenkor decemberben. 
A szeretetnek csillagára nézek, 
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet, 
Ilyenkor decemberben.

…Bizalmas szívvel járom a világot, 
S amit az élet vágott, 
Beheggesztem a sebet a szívemben, 
És hiszek újra égi szeretetben, 
Ilyenkor decemberben.

…És valahol csak kétkedő beszédet 
Hallok, szomorún nézek, 
A kis Jézuska itt van a közelben, 
Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen, 
S ne csak így decemberben.

                                                                  Takács Enikő, a Diáktanács irányítója

 

Biztonságban a neten / Siguranță pe net

December 17-én du. 17 órától rendhagyó szülői értekezletre került sor a P.S.Á.I. VII. C osztály szülői közössége számára. A rendezvény meghívottja, Fülöp-Pál Éva nevelési tanácsadó, az internetveszélyről tartott előadást, melynek keretében rengeteg új információt osztott meg az internet hasznáról és veszélyeiről. Power point-os bemutatójában részletesen ecsetelte azokat a tényeket, amelyek rossz hatással lehetnek az internetet használó ifjúságra. Előadásában hangsúlyozta az ellenőrzött internethasználat fontosságát, valamint hasznos tanácsokat adott az esetlegesen felmerülhető problémák megoldására. Egy interaktív játékba is bevonta a szülőket, amely révén jobban elgondolkodhattak a témáról.

A szülői értekezlet végkicsengése: tanácsos ellenőrzött keretek közt engedélyezni az internethasználatot, szabályok betartásával.

Jól esett megtudni azt is, hogy a mi osztályunkban van a legkevesebb facebook-os diák.

                                                                           Köszönettel, Páll Emese

                                                                                             osztálynevelő

Könyvek karácsonya projekt

A közelgő karácsonyra hangolódva zajlott a „Könyvek karácsonya” című projekt. A III.A. osztályosok lelkesen tevékenykedtek Kántor Ágnes  könyvtáros és Horváth Gizella tanító néni irányítása alatt. Írókkal, költőkkel ismerkedtek játékos foglalkozások keretében.

A projektzáró esemény alkalmával a tanulók Aranyosi Ervin költő karácsonyi verseit vitték magukkal a városi könyvtárba, ahol Bădeu Dalma és Lőrinczi Edit könyvtárosok nagy szeretettel és finom édességekkel vártak.

A polcokon várakozó könyveket a tanulók az általuk alkotott könyvvel és egy kezecskékből készült fenyővel ajándékozták meg.  A fenyőből karácsonyfa lett. Hófehér papírgömbök kerültek rá, melyek írók és költők nevét rejtegették.

Köszönet mindenkinek, hogy projektünk megvalósulhatott!                                                                                                             

 Kántor Ágnes

Horváth Gizella

Hírek, események

Nincsenek események

Eseménynaptár

Január 2019
V H K Sz Cs P Szo
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Keresés

Névnap

2019. január 20. vasárnap
Fábián, Sebestyén
A Nap kel 07:29-kor,
nyugszik 16:34-kor.

Holnap
Ágnes
napja lesz.

SFbBox by website

Statisztika

3718111
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ez a hónap
Múlt hónap
Összesen
537
1234
8917
8917
21680
35481
3718111

Előrejelzés
1560

2.57%
2.69%
1.31%
0.19%
0.04%
93.20%
Online (15 minutes ago):16
16 guests
no members

IP:100.24.46.10
София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3